Miljömedvetenhet sträcker sig alla möjliga delar av livet. Ett område där också kan vilja tänka till lite extra är inför en kommande renovering i hemmet. Miljövänlig renovering är absolut en verklighet och något vi alla borde sträva efter i större utsträckning.

Tillverkningen

De material man använder kan variera i hur mycket de påverkar miljön. Ett steg som privatpersoner inte har mycket kunskap om är just tillverkningen. Men tillverkningsprocessen kan vara mycket betydelsefull när det kommer till hur miljövänligt ett material faktiskt är. Byggprocess och tillverkning av byggnadsmaterial står nämligen för lika stora utsläpp som uppvärmning av bostäder och fastigheter idag. Men minskar tyvärr inte i samma takt. Ska man titta på ett miljövänlig material när det kommer till just tillverkningen kan man exempelvis belysa kakel och klinker. Detta är dessutom ett väldigt populärt material idag och går att hitta i mängder av varianter.

Transporten

En annan faktor det är svårt att hålla koll på är hur långt materialet har transporterats. Ju längre transportsträcka från tillverkningsplatsen till hemmet desto mer miljöpåverkan har det ju också. Även de material som är skonsam för miljön under själva tillverkningen kan därför få en inte betydelselös miljöpåverkan i slutändan. Fler och fler butiker har dock blivit bättre på att upplysa om detta. Att sälja lokalproducerat är något som allt mer blivit en stolthetspunkt för många försäljare.

Hållbarheten

Något som dock är lättare att vara medveten om är hållbarheten av sakerna vi använder vid renovering. Att köpa saker av bättre kvalitet betyder att vi kan ha dem längre utan att de går sönder eller måste bytas ut av någon annan anledning. Kostnaden blir ofta längre för vår egen del i det långa loppen. Och miljön får exakt samma fördel. Att konsumera mindre är i grund och botten mer hållbart.